درباره دروغ سیزده
روز ١٣ فروردین هنگامیکه اکثر هم وطنان عزیز در دامان طبیعت مشغول تفریح بودند و یا از مسافرتهای نوروزی باز می گشتند در حوزه رسانه اتفاق جالبی در افتاد که اگرچه در برخی سالهای گذشته سابقه داشت
کد خبر: ۷۱۴۶۶
تاریخ: ۱۵ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۱

روز ١٣ فروردین هنگامیکه اکثر هم وطنان عزیز در دامان طبیعت مشغول تفریح بودند و یا از مسافرت های نوروزی باز می گشتند در حوزه رسانه اتفاق جالبی در افتاد که اگرچه در برخی سالهای گذشته سابقه داشت اما امسال رنگ و بوی جدی تری گرفت! در این روز شبکه العربیه وابسته به خانواده سلطنتی عربستان در یک رسوایی خبری ،خبر تصادف جاده ای و درگذشت آقای الهام وزیر سابق دادگستری و سخنگوی سابق دولت را به اشتباه اعلام کرد.خبری که برای رسانه ضد ایرانی العربیه که بارها دشمنی وکینه خود را با جمهوری اسلامی با حمایت وپوشش خبری و تصویری جنایات عبدالمالک ریگی نشان داده بود خبری مسرت بخش ودست اول بود.
الهام: من اصلا به خارج ازتهران سفر نکرده ام و در منزل بوده و صحیح و سالم هستم !
البته پس از چند ساعت آقای الهام در گفت و گو با ایرنا از شنیدن این خبر تعجب کرد و گفت من اصلا به خارج ازتهران سفر نکرده ام و در منزل بوده و صحیح و سالم هستم .حال سوال اینجاست که چرا شبکه العربیه این خبر نادرست را با عنوان فوری کار کرده است؟پاسخ اینجا است که این شبکه از دروغ سیزده و یا اول آوریل برخی سایتها و وبلاگهای عناصر ضد انقلاب خارج نشین استفاده کرده و نادانسته فریب آنها را خورده است.اما سوال اصلی این است که این مفهوم این دروغ در حوزه رسانه و ژورنالیزم چیست؟
از اول آوریل تا سیزده فروردین:
در فرهنگ غربی روز اول آوریل مصادف یک روز قبل از مراسم سیزده بدر ایرانی به نام "روز احمقها" شناخته می شود و سنت دروغ اول آوریل مربوط به این روز است. بحث و اظهار نظر در مورد این که دروغ آوریل دقیقا از کی و کجا ناشی میشود، بسیار زیاد است و تا کنون نظرات زیادی در مورد تاریخچهی آن ابراز شده است. در این بین یکی از نظراتی که بیشتر از همه مطرح میشود، به راه افتادن رسم دروغ آوریل در زمان حکمرانی کارل نهم، پادشاه فرانسه است و برخی وی را کسی میدانند که به طور ناخواسته عامل اصلی به وجود آمدن این رسم شد. کارل نهم در سال ۱۵۶۴، به هنگام تغییر و اصلاح تقویم گرگوری جشنهای سال نو را که تا آن زمان، هر ساله در روزهای انتهایی مارس تا اول آوریل برپا میشد، به روز اول ژانویه منتقل کرد.
مخالفان این اقدام، در سال بعد همچنان روز اول آوریل را به عنوان روز اول سال دانستند و به دیدن دوستان و نزدیکان رفتند و برای آنها هدیه بردند. اما با این همه در سالهای بعد دوستان و آشنایان این افراد را که همچنان بر سر برپایی جشن سال نو در روز اول آوریل اصرار داشتند و تقویم جدید را به رسمیت نمیشناختند، دست میانداختند و با آنها شوخی میکردند و به اصطلاح آنها را "احمقهای آوریل" مینامیدند.
این رسم اگرچه رسم پسندیده ای نیست و در سنت ایرانیان که راستی را از دیر باز جزو مهم ترین اصول اخلاقی خود می دانسته اند وجود نداشته است ، اما اخیرا به شکلدروغ سیزدهمنتقل شده است.
به نظر میرسد این رسم و شوخی آنچنان به مذاق همه خوش آمده بود که به کشورهای دیگر هم سرایت کرد؛ البته نه به خاطر تقویم جدید یا قدیم بلکه صرفا دست انداختن دوستان و آشنایان در روز اول آوریل.این دست انداختن وشوخی همواره با دروغهایی همراه بود با عث می شد فرد برای مدتی فریب سخنان به ظاهر درست اطرافیان را بخورد.
این رسم اگرچه رسم پسندیده ای نیست و در سنت ایرانیان که راستی را از دیر باز جزو مهم ترین اصول اخلاقی خود می دانسته اند وجود نداشته است ، اما به شکل دروغ سیزده منتقل شده است.این سنت نادرست اگرچه می تواند برای لحظاتی خنده و انبساط خاطر را به دنبال بیاورد اما ممکن است نتایج خطرناکی نیز برای افراد و خانواده ها پیدا کند
رسانه های غربی در اول آوریل:
این رسم از خانواده ها و محلات غربی به رسانه ها کشیده شد.رسانه های غربی اعم از رادیو،روزنامه و یا حتی شبکه های خبری به طراحی داستانهای محیر العقولی که ظاهرا واقعیت دارد اقدام می نمایند و در واقع با استفاده از اعتماد مخاطب به قول معروف آنهارا سر کار می گذارند!
تغییر عدد پی بنا به تصویب پارلمان،درخت ماکارونی که بی بی سی آن را در سال 1957 مطرح کرد،فروریختن برج پیزا،پیدا شدن جسد یک پری دریایی هشت اینچی و ... از معروف ترین دروغ های اول آوریل هستند.
تغییر عدد پی بنا به تصویب پارلمان،درخت ماکارونی که بی بی سی آن را در سال 1957 مطرح کرد،فروریختن برج پیزا،پیدا شدن جسد یک پری دریایی هشت اینچی و ... از معروف ترین دروغ های اول آوریل هستند.
بعضی وقتها این دروغ این قدر جدی می شود که چند رسانه باهم به طراحی و پخش آن اقدام می کنند. برای نمونه در روز اول آوریل سال گذشته، حدود ۲۸ فرستندهی رادیویی در آلمان در اقدامی هماهنگ خبری را پخش کردند که حاکی از صدور پلاک ماشین به رنگ صورتی برای رانندگان وسایل نقلیه بود و هر کس که صاحب این پلاک میشد، مجاز بود تا ماشین خود را در جای پارک ماشین ویژهی بانوان، پارک کند. برای هر چه واقعیتر جلوه دادن این خبر هم، سایت اینترنتی ویژهای برای ثبت نام جهت دریافت این پلاکهای صورتی طراحی شده بود!
منبع : alef.ir
کلمات کلیدی :
نظرات بییندگان :
مطالب مشابه :